Düz Dişli, diğer adıyla Silindirik Alın Dişli bir çok endüstride ortak olarak kullanılan en temel ve bilinen ilk dişli çeşididir. Düz dişliler paralel miller arasında hareket ve güç iletmek için tasarlanmıştır, ayrıca düz dişlinin imalat kolaylığından dolayı diğer dişli çeşitlerine göre daha ekonomiktir.
HELİS DİŞLİ
Helis Dişliler, sessiz çalışma ve mukavemet açısından düz dişlilerden daha iyi performans gösterirler ve daha yüksek devirlerde çalışabilirler. Diş profilleri dönme ekseni ile belli bir açı yapmaktadır. Otomobil şanzıman dişlileri genellikle helis dişliden imal edilmektedir. Helis Dişliler; birbirine yakın olan (paralel, dikey ve herhangi bir açıda) bir mildeki hareket ve kuvveti diğer bir mile iletmek için kullanılan mekanik elemanlardır.
SONSUZ VİDA DİŞLİ
Sonsuz vida ve karşılık dişlisi, (Nihayetsiz Dişli) güç aktarımını 90 derece değiştirmek için kullanılan bir sonsuz vida dişli ve karşılık dişlisinden oluşmaktadır. Sonsuz vida karşılık dişli girişindeki yüksek dönüş hızını çıkışta büyük ölçüde düşürmek için kullanılmaktadır. Sonsuz vida dişliler diğer dişli çeşitlerinden daha sessiz çalışır ve titreşim düzeyleri diğer dişli çeşitlerine oranla daha düşük olabilmektedir. Sonsuz vida dişliler yüksek devirleri büyük oranda düşürdükleri için özellikle redüktör kutularında kullanılmaktadır.
KREMAYER DİŞLİ
Kremayer dişli endüstride yaygın olarak kullanılan dişli çeşitlerindendir. Kremayer dişliler dairesel hareketin doğrusal harekete çevrilmesi amacıyla kullanılır. Kremayer dişli, düz bir yüzeye açılan dişler sayesinde, dönebilen pinyon dişlinin hareketini tek yönde ilerlemeye çevirir.
ZİNCİR DİŞLİ
Zincir Dişli eksenler arası mesafenin uzun olduğu ve aynı düzlemde dönme hareketin aktarılması gerekli alanlarda kullanılan dişli çeşididir. Zincir Dişli avantajlarından biri ise mesafe uzamasına rağmen güç aktarma sistemlerinin bir parçası olarak sorunsuz çalışabilmeleridir. Zincir Dişli kullanılarak yüksek tork elde edilebilir. Zincir Dişliler yapısından dolayı genelle düşük devir gerektiren dişli mekanizmalarda kullanılırlar.
ÇAVUŞ DİŞLİ
Çavuş Dişli diğer adıyla Balıksırtı Dişli veya Ok Dişli olarakta bilinen helis dişlidir. İsmini üzerinde bulunan dişlerin helis yönlerinin çavuş armasını andırmasından almaktadır. Çavuş Dişli imalatı genellikle iki helis dişlinin sırt sırta getirilmesiyle oluşturulur. Dişlere gelen eksenel yükler birbirlerini karşılıklı olarak dengeler ve bu nedenle milde eksenel yük yaratmaz. Büyük radyal yüklerin aktarılmasında çavuş dişliler kullanılır.
KONİK DİŞLİ
Konik Dişli, güç aktarma sistemlerinin bir parçası olarak endüstride oldukça fazla kullanılan ve genellikle 90 derece güç aktarımının gerekli olduğu uygulamalarda kullanılan dişli çeşididir. Konik dişliler tek yönlü kuvveti yatay veya dikey başka bir yöne 90 derece yön değiştirmek için kullanılır, kullanım şekline göre de farklı açılarda çalışabilmektedirler.
AYNA MAHRUTİ DİŞLİ
Ayna Mahruti Dişli, diğer bir adıyla Spiral Konik Dişlilerin çalışma prensibi olarak Konik Dişliye benzer görünselerde, konik dişlilere göre farklı bir tasarıma sahiptir. Ayna Mahruti dişliler çalışma bakımından konik dişlilerle aynı görünsede, konik dişliden farklı olarak bir den çok dişe aynı anda temas edebildiği için dişli mukavemeti konik dişliye göre daha fazla ve daha az bir ses seviyesine sahiptir. Ayna mahruti dişlinin (Spiral Helis Dişlinin) bu avantajı helisel konik yapısından almaktadır. Spiral Helis/Konik Dişli mekanizmalar daha yüksek hızlarda kullanılabilir. Spiral konik dişliler ortalama çaptaki çevre hızı için 25 m/s kadarki hızlarda çalışabilme özelliğine sahiptir.
Haksan Redüktör Dişli Makina Metal San. Tic. Ltd. Şti.
İstasyon Mh. Yarış Çıkmazı Sk. No:1/158 İSTİM Sanayi Sitesi
Tuzla/İSTANBUL